موسسه ژئوفیزیک

موسسه ژئوفیزیک

advanced divider

ژئوفیزیک‏ به‏ مفهوم‏ عام‏ شامل‏ فیزیک‏ زمین‏، جو و اقیانوس‌ها است‏. علم ژئوفیزیک، بررسی پارامترهای مختلف فیزیکی کرة زمین است. پیدایش‏ این‏ علم‏ به‏ کشف‏ ژیلبرت‏ در نیمه‏ دوم‏ سده شانزدهم‏ میلادی‏ مبنی بر این که‏ زمین‏ همانند یک‏ مغناطیس‏ بزرگ‏ عمل‏ می‏کند و نیز به‏ نظریه‏ گرانش‏ نیوتن‏ در نیمه دوم‏ سده‏ هفدهم‏ میلادی‏ برمی‏گردد. امروزه‏ این‏ علم‏ با بهره‏گیری‏ از دیگر علوم‏ پایه‏، دانشی‏ است‏ با کاربردهای‏ فراوان‏ و به شاخه‌‏های‏ متعددی‏ تقسیم‏ می‏شود. وظیفه اصلی‏ علم‏ ژئوفیزیک‏، مطالعه فرایندهای‏ فیزیکی‏ است‏ که‏ در سیاره زمین‏ و منظومه شمسی‏ رخ‏ می‏دهد. شناخت‏ پدیده‏های‏ مرتبط‏ با تحول‏ زمین‏ جامد، جو و اقیانوس‌ها برای‏ تامین‏ نیازهای اساسی‏ زندگی‏ انسان‏ ضروری‏ است. به‏ طور مثال‏ می‏توان‏ به‏ نیاز روزافزون‏ به‏ کشف‏ منابع‏ جدید انرژی‏، اکتشاف‏ کانیها و ذخایر آب‌های‏ زیرزمینی‏، پیش‏بینی‏ رویدادهای‏ طبیعی‏ مانند زلزله‏، آتشفشان‏، سیل‏ و خشکسالی‏ و همچنین‏ یافتن‏ راه‌های‏ چگونگی‏ کاهش‏ اثر ویرانگر این‏ پدیده‏ها اشاره‏ کرد. بر اساس‏ این‏ نیاز و ضرورت‏ توسعه‏ علم‏ ژئوفیزیک‏، اتحادیه‏ بین‏المللی‏ شورای‏ تحقیقات IURC)) و اتحادیه‏ بین‏المللی‏ علومIUS) ) از ژوئیه‏ 1957 تا دسامبر 1958 را سال‏ ژئوفیزیک‏ نامید و از تمامی‏ ملل‏ مختلف‏ درخواست‏ همکاری‏ جهانی‏ برای‏ توسعه‏ و پیشبرد این‏ علم‏ نمود. در راستای‏ تحقق‏ این‏ هدف‏، مؤسسه‏ ژئوفیزیک‏ دانشگاه‏ تهران‏ در سال‏ 1957 میلادی‏ مطابق‏ با 1336 هجری‏ شمسی‏، به‏ همت‏ والای‏ مرحوم‏ استاد دکتر حسین‏ کشی افشار پایه‏ گذاری‏ شد.

مؤسسه ژئوفیزیک‏ در بدو تاسیس‏ با سه‏ بخش‏ زلزله‏شناسی‏، ژئومغناطیس‏ و گرانی‏سنجی‏ آغاز به‏ فعالیت‏ نمود و به‏ تدریج‏ در زمینه‏های‏ آموزشی‏، پژوهشی‏ و کاربردی‏ علم‏ ژئوفیزیک‏ گسترش‏ یافت‏. در مهر ماه‏ 1349 کمیسیون‏ منتخب‏ هیات‏ امنای‏ دانشگاه‏ تهران‏، دو گروه‏ آموزشی‏ فیزیک‏ زمین‏ و فیزیک‏ فضا را تصویب‏ و ابلاغ‏ نمود.
تا سال 1396 (قبل از ایجاد گروه آموزشی زلزله‌شناسی)، گروه‏ آموزشی فیزیک‏ زمین‏ آموزش‏ دانشجویان‏ در مقاطع‏ تحصیلی‏ کارشناسی‏ ارشد ناپیوسته در 5 گرایش‏ زلزله‏شناسی‏، لرزه‏شناسی‏، مغناطیس‏سنجی‏، ژئوالکتریک‏ و گرانی‏سنجی‏ و دکتری‏ در 4 گرایش‏ زلزله‏شناسی‏، لرزه‏شناسی‏، الکترومغناطیس‏ و گرانی‏سنجی‏ را بر عهده‏ داشت. دانشجویان‏ این‏ گرایش‏ها با ویژگی‏ها و ساختار کره‏ زمین‏ آشنا شده‏ و از آنها در اکتشاف‏ ذخایر زیرزمینی‏، زلزله‏خیزی‏ مناطق‏ مختلف‏ کشور و بررسی‏های‏ مربوط‏ به‏ طرح‌های مهندسی‏ ژئوفیزیک‏ استفاده‏ می‏کنند. پنج بخش تحقیقاتی ژئوالکتریک، لرزه‌شناسی، زلزله‏شناسی، گرانی‏سنجی و مغناطیس‏سنجی و آزمایشگاه‌های مختلف با این گروه همکاری نزدیک دارند.
گروه‏ آموزشی فیزیک‏ فضا، از سال 1354 رشته‏ تحصیلی‏ هواشناسی و از سال 1393 رشته تحصیلی اقیانوس شناسی فیزیکی (فیزیک دریا) را‏ در مقطع‏ کارشناسی‏ ارشد ناپیوسته دائر کرده است‏ و از سال‏ تحصیلی‏ 1383 نیز در مقطع‏ دکتری‏ هواشناسی‏ دانشجو می‌پذیرد‏. دانشجویان‏ این‏ رشته‏ با زمینه‏های‏ مختلف‏ هواشناسی‏ از قبیل‏ سامانه‏های‏ جوی‏ در مقیاس‏های‏ گوناگون‏ (بزرگ‏، میان‏ و خرد مقیاس) پیش‏بینی‏ عددی‏ وضع‏ هوا، آبشناسی‏، اقلیم‏شناسی‏، تشکیل‏ ابر و بارش‏، طوفان‌های‏ شدید همراه‏ با بارش‏های‏ رگباری‏ و لایه‏ مرزی‏ آشنا شده‏ و می‏توانند از آن‌ها در امور محیط‏ زیست‏، کشاورزی‏، عمرانی‏، صنعتی‏، آب‏، حمل‏ و نقل‏ و دیگر زمینه‏های‏ مرتبط‏ استفاده‏ کنند. چهار بخش تحقیقاتی ازن و آلودگی هوا، فیزیک‏ خورشیدی و نجوم، هواشناسی و یونسفر با این گروه همکاری نزدیک دارند.
طبق‏ مصوبه‏ هیات‏ وزیران‏ در تیر 1379 مسئولیت‏ استخراج‏ و تنظیم‏ تقویم‏ رسمی‏ کشور به‏ عهده‏ مؤسسه ژئوفیزیک‏ واگذار شد که‏ مؤسسه ژئوفیزیک‏ این‏ امر را توسط‏ شورایی‏ در مرکز تقویم‏ مؤسسه ژئوفیزیک‏ انجام‏ می‏دهد.

موسسه ژئوفیزیک از ابتدای تاسیس به صورت داوطلبانه تعیین محل و اطلاع‌رسانی زمین لرزه‌ها در کشور را انجام می‌داد تا اینکه طبق‏ مصوبه‏ هیات‏ وزیران‏ در آذر 1382 مسئولیت‏‏ اطلاع‏رسانی‏ سریع‏ و شبانه‏روزی‏ زلزله‏های‏ کشور به‏ مؤسسه‏ ژئوفیزیک‏ واگذار شد که‏ این‏ امر توسط‏ مرکز لرزه‏نگاری‏ کشوری‏ مؤسسه‏ ژئوفیزیک‏ در حال‏ انجام‏ است‏. مرکز لرزه‌نگاری کشوری در سال 1398، دارای 130 ایستگاه لرزه‌نگاری فعال از انواع مختلف، بسیار باند پهن، باند پهن و کوتاه دوره در قالب 26 شبکه و پایگاه لرزه‌نگاری در سراسر کشور است.
بر اساس‏ مصوبه وزرای عضو ستاد پیشگیری و مدیریت بحران در حوادث طبیعی و غیر مترقبه کشور در تیر ماه 1384 مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، مسئول مدیریت اطلاعات لرزه‌ای کشور گردید. به همین منظور و بر اساس بندهای ج، د، ه ماده 1 این مصوبه مرکز مطالعات پیش‌نشانگرهای زلزله در مؤسسه ژئوفیزیک تأسیس شد

رشته‌ها و گروه‌های آموزشی

advanced divider
گروه آموزشی فیزیک فضا
• در مهر‌ماه 1349 کمیسیون منتخب هیات ‌امنای دانشگاه تهران، تشکیل گروه فیزیک فضا را به عنوان یکی از دو گروه آموزشی فعال در موسسة ژئوفیزیک تصویب نمود. این گروه رشته هواشناسی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دایر نموده است. در این گروه پژوهش‌های هواشناسی در مقیاس‌های بزرگ، میان و خرد انجام می‌گیرد. این مطالعات شامل سامانه‌های ‌جوی، تشکیل ابر و بارش، طوفان‌های سیل‌زا، بارشهای رگباری و لایه‌مرزی ‌جو (که اغلب وارونگی دما در آن مسایل حاد آلودگی هوا را ایجاد می‌کند) می‌شود که محیط‌زیست، کشاورزی، طرحها‌ی‌عمرانی، صنعتی، آب، حمل‌ و ‌نقل، امور‌ دفاعی و بسیاری از فعالیت‌های دیگر زندگی بشری را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
• گروه آموزشی فیزیک فضا از سال 1393 در مقطع کارشناسی ارشد اقیانوس‌شناسی فیزیکی (با توجه به سنخیت تنگاتنگ این رشته با رشته هواشناسی) نیز اقدام به پذیرش دانشجو نموده است. همینطور گروه در شرف اخذ مجوز دایر کردن رشته اقیانوس‌شناسی فیزیکی در مقطع دکتری در مؤسسه ژئوفیزیک می‌باشد. درضمن آزمایشگاه دینامیک شاره‌های ژئوفیزیکی به منظور تحقیق و آموزش مباحث اقیانوس‌شناسی فیزیکی فعالیت دارد. درضمن، گروه مجوز برگزاری دوره اقیانوس‌شناسی فیزیکی در مقطع کارشناسی ارشد در پردیس کیش را از سال 1399 اخذ نموده است.
• مطالعات اقیانوس‌شناسی فیزیکی شامل جریان‌ها و گردش‌های عمومی اقیانوس، امواج و کشند، جریان‌ها به همراه فرایندهای ساحلی، برهم کنش جو اقیانوس، پخش آلودگی‌ها و شکوفایی جلبک‌های دریایی، امواج درونی در اقیانوس و … می‌باشد. این مطالعات در شناخت بهتر اقیانوس‌ها جهت مسایلی همچون حمل و نقل دریایی، شیلات، اکتشافات زیردریایی، ساخت سکوهای نفتی در محیط‌های دریایی، مخابرات زیردریایی… و مسایل اقلیمی نقش مؤثری می‌تواند ایفا کند.
• چهار بخش تحقیقاتی ازن و آلودگی هوا، فیزیک‌ خورشیدی و نجوم، هواشناسی و یونسفر با این گروه همکاری نزدیک دارند.
• اهم آزمایشگاه‌ها وتجهیزات مربوطه عبارت از ایستگاه هواشناسی همدیدی، ایستگاه هواشناسی خود‌کار، آزمایشگاه دینامیک شاره‌های ژئوفیزیکی، آزمایشگاه ابزار هواشناسی، آزمایشگاه خرد فیزیک ابر و بارش، برج هواشناسی خرد مقیاس و دستگاه سودار (برای مطالعه ساختار لایه مرزی جو) می‌باشند.
• تعداد اعضای هیات‌ علمی گروه آموزشی فیزیک فضا در سال تحصیلی 99-98 شامل پانزده نفر می‌باشد که از دو نفر استاد، چهار نفر دانشیار، نه نفر استادیار تشکیل شده است.
 
گروه آموزشی فیزیک زمین
 
در مهر ماه 1349 کمیسیون منتخب هیات امنای دانشگاه تهران، ایجاد گروه فیزیک زمین را به عنوان یکی از دو گروه آموزشی در مؤسسه ژئوفیزیک تصویب و ابلاغ نمود. هم اکنون این گروه آموزش دانشجویان را در مقاطع کارشناسی‌ ارشد در چهار رشته ژئوالکتریک، ژئومغناطیس‌، گرانی‌سنجی و لرزه‌شناسی و همچنین در مقطع دکتری در گرایش‌های چهارگانه ژئوالکتریک، الکترومغناطیس، ژئومغناطیس‌، گرانی‌سنجی و لرزه‌شناسی بر عهده دارد. دانشجویان این رشته‌ها با ویژگیهای فیزیکی ساختار زمین آشنا شده و از آنها در بررسی ساختارهای زیرسطحی و اکتشاف ذخایر زیرزمینی و سایر کاربردهای مهندسی استفاده می‌نمایند.
بخش‌های تحقیقاتی ژئوالکتریک، لرزه‌شناسی،‌ گرانی‌سنجی و مغناطیس‌سنجی و همچنین آزمایشگاه‌های مغناطیس‌‌سنگ، پالئو‌مغناطیس، آزمایشگاه مقاطع ‌نازک ‌سنگ و آزمایشگاه فیزیک ‌سنگ با این گروه همکاری دارند.
تعداد اعضای هیات علمی گروه آموزشی فیزیک زمین در سال تحصیلی 99 – 98 شامل پانزده نفر می‌باشد که از شش نفر استاد، دو نفر دانشیار و هفت نفر استادیار تشکیل شده است.
 
گروه آموزشی زلزله شناسی
• با اهداف ارتقای جایگاه علم زلزله شناسی در کشور، گسترش فعالیت‌های تخصصی و پژوهشی زلزله‌شناسی، تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی و بسیاری از سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی کشور، تامین نیازهای علمی و پژوهشی دستگاه‌های اجرایی، بخش عمومی و خصوصی کشور با انجام مطالعات و تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه زلزله‌شناسی با هدف پیشگیری و کاهش اثرات مخرب زلزله و همچنین ارتقای جایگاه موسسه ژئوفیزیک به عنوان واحد تابعه دانشگاه تهران در بین دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی داخل و خارج کشور، موسسه ژئوفیزیک در سال 1392 درخواست ایجاد گروه مستقل زلزله‌شناسی را نمود و در پی موافقت رئیس محترم کمسیون علوم پایه دانشگاه تهران با ایجاد گروه زلزله‌شناسی منفک از گروه فیزیک زمین در سال 1394، شورای دانشگاه در جلسه مورخ 03/03/1396 با ایجاد گروه آموزشی زلزله‌شناسی موافقت و به موسسه ابلاغ نمودند و گروه آموزشی زلزله‌شناسی به عنوان گروهی مستقل فعالیت خود را از تابستان 1396 آغاز نمود. این گروه هم اکنون آموزش دانشجویان رشته زلزله‌شناسی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را بعهده دارد.
• دو بخش تحقیقاتی زلزله‌شناسی و سن‌یابی با این گروه همکاری نزدیک دارند.
• تعداد اعضای هیات علمی گروه زلزله‌شناسی در سال تحصیلی 99-98 تعداد دوازده نفر می‌باشد که از دو نفر استاد، سه نفر دانشیار و هفت نفر استادیار تشکیل شده است.
 

بخش‌های پژوهشی و آزمایشگاه

advanced divider
بخش زلزله‌شناسی
مطالعه ساختار زمین، مطالعه لرزه‌زمین‌ساخت و لرزه‌خیزی فلات ایران، پهنه‌بندی زمین‌لرزه‌ای، بررسی اثر ساختگاه برای اهداف مهندسی و ریزپهنه‌بندی لرزه‌ای، مطالعه اثرات انفجار روی سازه‌ها، انجام پروژه‌های پژوهشی-کاربردی و همکاری با مراکز لرزه‌‌نگاری کشور و شتابنگاری در کشور
 
بخش سن‌یابی
سن‌یابی کوارتز و فلدسپار داخل رسوبات به منظور تخمین زمان وقوع زلزله توسط مطالعه بر روی گسل‌های منطقه، تعیین نرخ لغزش گسل، تعیین زمان وقوع آتشفشان‌ها و سونامی‌ها در گذشته و …
 
بخش لرزه‌شناسی
مطالعات لرزه‌شناسي عميق بازتابي، مطالعات مخزن و تعيين پارامترهاي الاستيك، لرزه‌شناسي شكست مرزي و عبوري، مطالعات ژئوفيزيكي در محدوده ذخاير معدني، مطالعه لرزه‌نگاري به روش Down-hole، مطالعات مايكروترمورها در ساختگاه، مطالعات خرد لرزه‌نگاري. همچنین اندازگيري سرعت انتشار امواج در نمونه‌هاي سنگ ارجاعي توسط سازمان‌ها و شركت‌ها در آزمايشگاه فيزيك سنگ اين بخش انجام مي‌شود.
 
بخش ژئومغناطیس
مطالعات مربوط به تغییرات مغناطیس کره زمین و تعیین خواص مغناطیسی سنگ‌ها، اجرای پروژه‌های پی‌جویی اکتشافی در ساختگاه‌های مهندسی، شناسایی آب‌های زیرزمینی و اکتشافات کانسارهای فلزی، مطالعات دیرینه مغناطیس، ثبت و مطالعه طوفان‌های مغناطیسی و …
بخش گرانی‌سنجی
مطالعات میکرو گرانی‌سنجی جهت آشکارسازی حفرات طبیعی و مصنوعی، مطالعات باستان‌شناسی و آشکارسازی فرونشست‌ها، اکتشاف کانسارهای معدنی مانند کرومیت، باریت و منگنز، شناسایی ساختارهای زمین‌شناسی همچون گسل‌ها و چین‌خوردگی‌ها و …
بخش ژئوالکتریک
شناسایی سطح لغزش درزمین لغزشها، تعیین مرز لایه ها در ساختگاه سدها، اکتشاف معادن و منابع آب‌های زیزمینی، مطالعه چاه‌پیمایی جهت تعیین چگالی و تخلخل ساختگاه سازه‌ها، مطالعه پارامترهای هیدروژئولوژیکی، مطالعه خواص الکتریکی و قطبش القایی سنگ‌ها و …
 
بخش هواشناسی
تحقیقات پیشرفته هواشناسی به منظور افزایش کارایی روش‌های متداول پیش‌بینی‌های هواشناسی، پیش‌بینی غلظت آلودگی هوای شهری، ارائه مدل‌های عددی پیش‌یابی وضع هوا و لایه مرزی جو، نحوه تحول طوفان‌های همرفتی و شبیه‌سازی فیزیکی جبهه‌های گاستی و …
بخش ازن و آلودگی هوا
شناخت و اندازه‌گیری آلاینده‌های هوا و اثرات آن بر روی تحولات جوی و اقلیمی، اندازه‌گیری مداوم ازن کلی و ازن سطحی، مطالعات شرایط هواشناختی آلودگی هوا و …
 
بخش یونسفر
مطالعه و بررسی زمینه‌های کاربردی فعالیت‌های یونوسفری، مطالعه بر روی تاثیر متفابل فعالیت‌های یونسفری و مغناطیسی زمین در ایران، مطالعه بی‌هنجاری‌های منطقه‌ای (ایزوستازی) و …
بخش فیزیک خورشیدی و نجوم
مطالعه و بررسی خورشید، هور سپهر و محیط‌های سیاره‌ای، مطالعه بر روی اتمسفر خورشید و بادهای خورشیدی، بررسی پلاسمای فضایی و تابش‌های کیهانی و …