دانشکده حقوق و علوم سیاسی

درباره دانشکده

هنگامی که در 1313 دانشگاه تهران تأسیس شد آنچه دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی نام گرفت در واقع نهادی بود شکل گرفته از ادغام سه مدرسه سیاسی، مدرسه حقوق و مدرسه عالی تجارت . مدرسه سیاسی یا مدرسه علوم سیاسی در نیمه شعبان 1317 هجری قمری برابر با 28 آذر ماه 1278 هجری شمسی در چارچوب وزارت امور خارجه تأسیس شد.  مدرسه حقوق در 1298 هجری شمسی در چارچوب وزارت عدلیه بنیاد نهاده شد. مدرسه عالی تجارت را نیز در 1304 داور وزیر وقت فوائد عامه بوجود آورد. دو مدرسه نخست در اسفند ماه 1305 به پیشنهاد وزارت معارف و تصویب هیأت وزیران وزارتخانه‌های متبوع خود جدا و ضمیمه وزارت معارف شدند. در سال بعد از ادغام این دو، مدرسه حقوق و علوم سیاسی پا به عرصه وجود گذاشت. مدرسه تجارت نیز در 1306 از وزارت فواعد عامه جدا شد و زیر نظر وزارت معارف قرار گرفت و در 1309 در مدرسه حقوق و علوم سیاسی ادغام شد. نهاد جدید نیز چهار سال بعد با نام دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی در چارچوب دانشگاه تهران قرار گرفت. این دانشکده در طی 90 سال گذشته تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است. از جمله با تاسیس دانشکده اقتصاد که حاصل جدا شدن مؤسسه تحقیقات اقتصادی و جدا شدن رشته اقتصاد از این دانشکده بود، نام دانشکده نیز بصورت امروزین آن یعنی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی در آمد.

کتابخانۀ مرکز مطالعات عالی بین‌المللی هم جزء دیگری از کتابخانه دانشکده و عامل نمایندگی سازمان ملل متحد در ایران است و آرشیو غنی از کتابهای تخصصی حوزۀ روابط بین‌الملل و اسناد دست اول سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن را در خود جای داده است.

گروه‌های آموزشی

advanced divider
  • گروه حقوق جزا و جرم شناسی
  • گروه حقوق خصوصی و اسلامی
  • گروه حقوق عمومی
  • گروه روابط بین الملل
  • گروه علوم سیاسی
  • گروه مطالعات منطقه ای

امکانات دانشکده

advanced divider
کتابخانه

کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی در سال 1318 شمسی تاسیس شد و در سال 1384 با ساخته شدن ساختمان جدید دانشکده، گسترش پیداکرد. در جریان بازسازی و مقاوم سازی فضای فیزیکی دانشکده طی سالهای 1395 تا 1397، کتابخانه نیز تجهیز شده و بخش های جدیدی به آن اضافه شده به نحوی که اکنون 4 سالن اختصاص یافته به کتابخانه پذیرای دانشجویان و ارباب رجوع می باشد. این کتابخانه، اولین کتابخانه تخصصی حقوقی – سیاسی ایران محسوب می شود و دارای بهترین و جامعترین منابع چاپی و الکترونیکی در رشته های حقوق، علوم سیاسی، حقوق بین الملل، حقوق بشر، حقوق خصوصی، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق عمومی، روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای، سیاستگذاری عمومی ومطالعات ایران و سایر گرایشهای مرتبط می باشد.

موسسات و پژوهشکده ها
  • فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
  • فصلنامه سیاست
  • مجله حقوق تطبیقی
  • فصلنامه حقوق عمومی
  • دوفصلنامه مطالعات اوراسیای مرکزی
  • فصلنامه سیاست‌گذاری عمومی
  • دوفصلنامه مطالعات حقوق کیفری و جرم‌شناسی
  • مطالعات حقوق انرژی
  • Journal of Iran and Central Eurasia Studies
  • Society, Development and Commercial Law Review
  •  
فعالیت‌های پژوهشی

این دانشکده در گرایش‌های مختلف رشته حقوق، علوم سیاسی و روابط بین‌الملل به انجام تحقیقات بنیادین، کاربردی و توسعه‌ای می‌پردازد و نتایج این تحقیقات توانسته راهگشای بسیاری از مشکلات کشور در حوزه‌های تقنینی، قضائی و اجرایی باشد. تحقیقات مذکور در قالب پایان‌نامه، رساله دکتری، مقالات علمی و پروژه‌های تحقیقاتی انجام می‌شود.

 امروزه پژوهش‌های انجام‌شده / در حال انجام دانشکده به‌موازات تحقیقات کلاسیک علمی، در حوزه‌های جدید و میان‌رشته‌ای با تأکید بر فناوری‌های جدید؛ مانند هوش مصنوعی هدف‌گذاری شده است.

دانشکده حقوق و علوم سیاسی با بیش از 100 عضو هیئت‌علمی در زمینه فعالیتهای پژوهشی از کارنامه ارزشمندی برخوردار است که به برخی از آن‌ها می‌توان اشاره کرد:

  1. کسب عنوان پژوهشگر پر استناد پایگاه استنادی جهان اسلام توسط ده نفر از اساتید دانشکده [1]
  2. اخذ نمایه اسکوپوس توسط نشریه مطالعات اوراسیای مرکزی[2]
  3. کسب درجه الف توسط چهار مجله دانشکده در ارزیابی وزارت علوم[3] ( و کسب عنوان مجله هسته در پایگاه استناد جهان اسلام توسط شش مجله)
  4. کسب توفیقات گسترده در جشنواره پژوهش دانشگاه تهران و وزارت علوم، جشنواره فارابی و کتاب سال دانشگاهی توسط اساتید محترم دانشکده
  5. تألیف بیش از 50 عنوان کتاب علمی تخصصی (در سطح دانشگاه، کم‌نظیر است) و انتشار بیش از 150 مقاله در مجلات داخلی و خارجی در هرسال
  6. اهتمام به برگزاری بیش از یک‌صد رویداد علمی (مانند کارگاه، نقد کتاب و رأی، همایش و نشست علمی)در هرسال با موضوعات مختلف روز علمی
  7. برقراری ارتباط با جامعه و صنعت از طریق تعامل با کارفرمایانی مانند وزارت نفت، وزارت دادگستری، پژوهشگاه قوه قضائیه، سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور، سازمان بازرسی کل کشور و ….
  8. انجام پروژه‌های مهم و مؤثر ملی، منطقه‌ای و جهانی مانند :

– تدوین نظام حقوقی جامع تخصیص شناسه ملی

– تدوین قانون جدید نظام ثبتی

-تدوین نظام حقوق مالکیت معنوی کسب‌وکارهای شهر تهران

-بررسی روابط حقوقی سینماگران در آمریکا، انگلستان، فرانسه و هند

– تهیه چارچوب و مستندسازی آلودگی رودخانه‌ها

– ارائه الگوی جدید در برنامه‌سازی‌های سیاسی

– طرح صندوق ذخیره فرهنگیان

– تحریم اقتصادی به مثابه جنایت علیه بشریت

– تأسیس مرکز داوری کانون صنعت احداث ایران

بررسی رابطه حقوقی نام و علامت تجاری و وظایف مراجع ثبتی در ثبت و حفظ این حقوق

 

برای آشنایی با حوزه معاونت پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی به آدرس ذیل مراجعه شود: لازم به ذکر بوده اخبار پژوهشی دانشکده  نیز به صورت فصلنامه[4] منتشر می شود.    https://lawpol.ut.ac.ir/administrationresearch

نشریات

• فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
• فصلنامه سیاست
• مجله حقوق تطبیقی
• فصلنامه حقوق عمومی
• دوفصلنامه های مطالعات اوراسیای مرکزی
• فصلنامه سیاست گذاری عمومی
• دوفصلنامه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی

رشته حقوق

advanced divider
حوزه‌های فعالیت فارغ‌التحصیلان رشته علوم سیاسی و سایر رشته‌های مرتبط

فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در حوزه روابط خارجی و بین‌المللی‌؛ مثل وزارت امور خارجه، حوزۀ سیاست داخلی؛ مثل مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه، صدا و سیما، وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها، حوزه رسانه‌ها و ارتباطات سیاسی، مراکز پژوهشی و اندیشکده‌های سیاسی، سیاستگذاری و روابط بین‌الملل و منطقه‌ای و نیز وزارتخانه‌های دیگر به عنوان معاونان بین‌الملل و مشاوران سیاسی و حراست و …. که امکان اشتغال آن‌ها را دارند، به فعالیت مشغول شوند.

 
موقعیت شغلی و درآمد رشته حقوق در ایران

در حال حاضر به دلیل توسعه این رشته و تعداد زیاد فارغ التحصیلان آن، که از دانشگاههای دولتی و غیر دولتی وارد بازار کار می‌شوند، یافتن کار مناسب برای فارغ التحصیل لیسانس با دشواری هایی توام است و بخصوص متقاضیانی که علاقه مند به کار خاصی در این رشته هستند، مثل متقاضیان وکالت، با محدودیت هایی مواجه می‌شوند.
اما در کل یک دانشجوی خوب و علاقه مند می‌تواند پس از گواهی لیسانس به شغل‌های متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانک ها، شهرداری ها، شرکت‌ها و وزارتخانه‌ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی جذب گردد و درآمد مناسبی کسب کند.

وضعیت استخدام این شغل در برخی کشورهای جهان

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام وکلا بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، رشد ۱۰ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای کل مشاغل ۱۴ درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام وکلا رشد ۱۶.۷ درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.

توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه
جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. ممکن است که به دست آوردن لیسانس حقوق کار دشواری نباشد اما حقوقدان شدن بسیار مشکل است. چرا که علم حقوق امروزه با جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفی آمیخته شده است و یک حقوقدان باید از این علوم اطلاعات کافی داشته باشد.
همچنین یک دانشجوی حقوق برای این که در رشته خود موفق گردد لازم است به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد چون منطق حقوق در ضمن این که شباهت های زیادی به منطق ریاضی دارد، یک منطق اقناعی و خطابی است.
یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار می گیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد. در ضمن باید اطلاعاتی از ریاضیات داشته باشد.
 
امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد
 
آینده شغلی و بازار کار در رشته علوم سیاسی
در روابط عمومی‌ها : هر روابط عمومی که بخواهد کار عملی و صحیح انجام دهد نیازمند وجود یک کارشناس سیاسی است.
سازمان‌های بین‌المللی: نمایندگی هر کشور در یک سازمان را متخصصان علوم سیاسی بر عهده دارند.
در حال حاضر فارغ‌التحصیلان رشته علوم سیاسی در بخشهای سیاسی و حقوقی سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها و همچنین در صدا و سیما و روزنامه ها مشغول بکار می‌باشند. اگر هدف از آمدن به دانشگاه را به دست آوردن نوعی بصیرت بدانیم ، رشته علوم سیاسی ریشه در تمدن بشری دارد اما متاسفانه با وجود قدمت دیرینه و اهمیت این رشته در تاریخ بشر ، جایگاه آن در کشور ما چندان مشخص نیست و در نتیجه وضعیت استخدامی فارغ التحصیلان این رشته با دشواری و محدودیت هایی روبرو است .
سازمانها و وزارتخانه های بسیاری می توانند فارغ التحصیلان رشته علوم سیاسی را جذب کنند که در این میان وزارت امور خارجه از همه شاخص تر است اما در حال حاضر حتی فارغ التحصیلان روابط بین الملل نیز به سختی جذب این وزارتخانه می شوند و وزارت امور خارجه نیاز به نیروی جدیدی ندارد .
در آخر لازم است گفته شود که با وجود تمامی این مشکلات اگر دانشجویی واقعاً علاقمند بوده و در این رشته متبحر باشد و همچنین قلم خوبی داشته باشد از نظر شغلی مشکلی نخواهد داشت و حتی سازمانهای مختلف به دنبال او خواهند بود . فارغ التحصیل این رشته می تواند در آموزش و پرورش نیز تدریس نماید.
با این وضعیت شغلی که ذکر شد اغلب دانشجویان این رشته هنگام ورود شناخت و علاقه لازم را نداشته اند اما یک دانشجوی خوب رشته علوم سیاسی ، دانشجویی که می داند چرا به این رشته آمده و با دیدی باز این رشته را انتخاب کرده است نباید نگران آینده شغلی اش باشد .
 
توانایی‌های مورد نیاز و قابل توصیه
 
دانشجوی علوم سیاسی باید کتب تاریخی بخصوص تاریخ سیاسی را دوست داشته باشد و فلسفه را با علاقه بخواند.
دانشجوی علوم سیاسی باید فردی منطقی بوده و نظریاتش مستند به دلیل و مدرک باشد و کسی است که قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیعی داشته باشد و ریشه‌ها را شناسایی بکند و اوج بگیرد و از بالا مشکلات را ببیند و با همه اقشار جامعه ارتباط داشته باشد تا بفهمد که مردم جامعه‌اش به چه فکر می‌کنند و نیازهای آنان چیست.
داشتن شم و علاقه به مسایل سیاسی و برخورداری از یک دید عمیق و وسیع ویژگی‌هایی است که دانشجوی علوم سیاسی باید داشته باشد.
 

آلبوم عکس

advanced divider