دانشکده اقتصاد

درباره دانشکده

advanced divider

دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، نخستین دانشکده اقتصاد ایران و یکی از دانشکده‌های دانشگاه تهران است. از سال ۱۳۴۲ هجری شمسی سه گروه آموزشی اقتصاد سیاسی، اقتصاد اجتماعی و اقتصاد پولی و مالی در «دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی» با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کردند، تا اینکه در آبان ۱۳۴۶ دانشکده اقتصاد به صورت مستقل شکل گرفت و رقیب اصلی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی شد که در سال ۱۳۳۸ تاسیس شده است . در سال ۱۳۴۹ و در زمان مدیریت دکتر منوچهر آگاه این دانشکده به محل کنونی آن واقع در خیابان امیرآباد منتقل گردید.  از سال ۱۳۴۲ هجری شمسی سه گروه آموزشی اقتصاد سیاسی، اقتصاد اجتماعی و اقتصاد پولی و مالی در «دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی» با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی فعالیت خود را آغاز کردند، تا اینکه در آبان ۱۳۴۶ دانشکده اقتصاد به صورت مستقل شکل گرفت.

در سال ۱۳۴۹ و در زمان مدیریت دکتر منوچهر آگاه این دانشکده به محل کنونی آن واقع در خیابان امیرآباد منتقل گردید. این دانشکده اکنون با ۳۲ عضو هیئت علمی به ریاست دکتر محسن مهرآرا اداره می‌شود. دانشکده اقتصاد هرساله در مقطع کارشناسی از طریق آزمون سراسری از بین مخاطبان گروه‌های ریاضی- فیزیك، علوم تجربی و علوم انسانی (گرایش علوم اقتصادی- روزانه) دانشجو می‌پذیرد.

بعلاوه، برای تشویق دانشجویان براساس ضوابط دانشگاه تهران، هرساله تا ۱۰٪ از فارغ‎التحصیلان هر دوره دانشکده با معدل های بالا بدون کنکور وارد مقطع کارشناسی ارشد شده و در این مقطع به تحصیل خود ادامه می دهند.

مقاطع تحصیلی

advanced divider
کارشناسی
دانشکده اقتصاد هرساله در مقطع کارشناسی از طریق آزمون سراسری از بین مخاطبان گروه‌های ریاضی- فیزیك، علوم تجربی و علوم انسانی (گرایش علوم اقتصادی- روزانه) دانشجو می‌پذیرد.
بعلاوه، برای تشویق دانشجویان براساس ضوابط دانشگاه تهران، هرساله تا 10% از فارغ‎التحصیلان هر دوره دانشکده با معدل های بالا بدون کنکور وارد مقطع کارشناسی ارشد شده و در این مقطع به تحصیل خود ادامه می دهند.
 
کارشناسی ارشد
دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران دارای 5 رشته در مقطع کارشناسی ارشد به ترتیب زیر می‎باشد:
• علوم اقتصادی
• توسعه اقتصادی و برنامه‎ریزی
• اقتصاد انرژی
• اقتصاد محیط زیست
• بانکداری اسلامی
• اقتصاد اسلامی
رشته علوم اقتصادی، شامل 32 واحد درسی و پژوهشی و 3 واحد جبرانی می‎باشد (26 واحد درسی و 6 واحد پژوهشی (پایان نامه)). در سال 1390 در این رشته تعداد 15 نفر دانشجو بصورت نوبت اول و 10 نفر در نوبت دوم پذیرش شده که شاغل به تحصیل می‎باشند.
رشته توسعه اقتصادی و برنامه‎ریزی، شامل 32 واحد درسی و پژوهشی (26 واحد درسی و 6 واحد پژوهشی(پایان نامه) می‎باشد. در سال 1390 در این رشته تعداد 5 نفر دانشجو بصورت نوبت اول و 5 نفر در نوبت دوم پذیرش شده که شاغل به تحصیل می‎باشند.
رشته اقتصاد انرژی، شامل 32 واحد درسی و پژوهشی و 8 واحد جبرانی می‎باشد (26 واحد درسی و 6 واحد پژوهشی). در سال 1390 در این رشته تعداد 5 نفر دانشجو بصورت نوبت اول و 5 نفر در نوبت دوم پذیرش شده که شاغل به تحصیل می‎باشند.
رشته اقتصاد محیط زیست، شامل 32 واحد درسی و پژوهشی و 3 واحد جبرانی می‎باشد (26 واحد درسی و 6 واحد پژوهشی). در سال 1390 در این رشته تعداد 5 نفر دانشجو بصورت نوبت اول و 5 نفر در نوبت دوم پذیرش شده که شاغل به تحصیل می‎باشند.
رشته بانکداری اسلامی: شامل 32 واحد درسی و پژوهشی (26 واحد درسی و 6 واحد پژوهشی) و 8 واحد جبرانی می‎باشد. در سال 1390 در این رشته تعداد 5 نفر دانشجو بصورت نوبت اول و 5 نفر در نوبت دوم پذیرش شده که شاغل به تحصیل می‎باشند. پذیرش دانشجو در این رشته از سال تحصیلی 90-1389 آغاز گردیده است.
در مجموع در 5 رشته مذکور در سال 1390، تعداد 40 نفر در نوبت اول و 30 نفر در نوبت دوم دانشجو پذیرش گردیده¬ اند. در حال حاضر تعداد 234 نفر دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در پنج رشته مذکور مشغول به تحصیل می باشند.
توضیح اینکه، برنامه درسی رشته جدید”اقتصاد مسکن” در مقطع کارشناسی ارشد به تصویب رسیده است که به پذیرش دانشجو اقدام خواهد شد. برنامه درسی رشته ¬های اقتصاد مالی و اقتصاد بیمه نیز تدوین شده و در جریان مراحل تصویب قرار دارند.
 
دکترا
دانشکده اقتصاد در رشته علوم اقتصادی با 12 گرایش در مقطع دکتری دانشجو می­پذیرد. دانشجویان دوره دکتری، علاوه بر گذراندن دروس پیش نیاز و اصلی، ملزم به انتخاب دو گرایش از گرایش­های زیر می­ باشند:
• اقتصاد نظری
• اقتصاد سنجی
• اقتصاد مالی
• اقتصاد بین الملل
• اقتصاد پولی
• اقتصاد منابع
• اقتصاد بخش عمومی
• اقتصاد اسلامی (پول و تامین مالی اسلامی)
• اقتصاد توسعه
• اقتصاد شهری و منطقه­ای
• اقتصاد ریاضی
• اقتصاد مسکن
 

امکانات آموزشی و پژوهشی

advanced divider
موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی
 
برای انجام بررسی‌های اقتصادی و ایجاد امکان تحقیقات بیشتر اقتصادی و علمی برای گروه‌های آموزشی و اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناسان اقتصادی کشور و همچنین تربیت کادر لازم برای تهیه و اجرای برنامه‌ها و طرح‌های اقتصادی و اجتماعی کشور در سال ۱۳۳۹ مؤسسه تحقیقات اقتصادی در دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصادی تشکیل شد و سپس با انتقال دانشکده اقتصاد به پردیس مجزا، موسسه نیز به مکان فعلی واقع در خیابان کارگر شمالی انتقال یافت و از سال ۱۳۴۹ با نام مؤسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی فعالیت خود را ادامه داد.این مؤسسه اکنون به نام مؤسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران شناخته می‌شود. در حال حاضر موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی در چهار حوزه آموزش، پژوهش، امور ترویجی مانند نشر کتاب و برگزاری همایش‌های ملی و بین‌المللی و مشاوره به سازمان‌ها و مراکز دولتی و غیر دولتی خدمات ارائه می نماید.
نشریه ها
این مؤسسه دو مجله اقتصادی به زبان‌های فارسی و انگلیسی با عناوین زیر منتشر می‌کند:
• مجله و علمی – پژوهشی تحقیقات اقتصادی به زبان فارسی
• مجله Iranian Economic Reviewبه زبان انگلیسی
 
سایت
دو مرکز رایانه‌ای با ۴۰ دستگاه رایانه که متصل به شبکه اطلاع رسانی جهانی و مجهوز به دستگاه‌های ویدئو پروژکتور و ویژولایزر است.
 
تالار
تالار شهید جوزی با ظرفیت ۲۵۲ نفر
 
آزمایشگاه
اقتصاد سنجی نیز در حال تجهیز است و دانشجویان دوره‌های کارشناسی ارشدو دکتری در آن‌ها مشغول انجام پروژه‌های تحقیقاتی خود هستند.
 
مجله
علمی – پژوهشی تحقیقات اقتصادی به فارسی
مجلهIranian Economic Review به زبان انگلیسی
 

اطلاعات تکمیلی

advanced divider
آینده شغلی و بازار کار
دانشجویانی که از مقطع کارشناسی رشته اقتصاد فارغ التحصیل می شوند اطلاعات اولیه و پایه را مطالعه می کنند که معمولا جهت اشتغال به صورت تخصصی کافی نیست. اما اگر افرادی را می بینید که با مدرک لیسانس این رشته از موقعیت شغلی خوبی برخوردارند ، آن ها موفقیت خود را مدیون تلاش و پشتکاری که به خرج داده اند می باشند. مسلما در هر رشته ای افرادی موفق ترند که به فعالیت بیشتری در راستای کسب مهارت های لازم می پردازند. در رشته اقتصاد هم ، افرادی که به نوشتن و تجزیه و تحلیل مدل های اقتصادی می پردازند ، جهت برطرف ساختن مشکلات اقتصادی راهکارهای کارآمد و تازه ای ارائه می دهند و … نسبت به سایر هم رشته های خود ، موفق تر خواهند بود.
سازمان هایی که یک اقتصاددان می تواند در آن ها مشغول به فعالیت شود عبارتند از :
بخش های مختلف وزارت اقتصاد
وزارت صنایع
سازمان برنامه و بودجه
بانک مرکزی
مرکز آمار
هم چنین برخی عنوان های شغلی که برای این افراد وجود دارند به صورت لیست زیر است :
متصدی بانک
کارشناسی گمرک
مدیر مالی
تحلیل گر مالی
کارشناس امور مالیاتی
استاد دانشگاه
پژوهش گر
مدیر فروش
کارشناس / مدیر بازاریابی
کارشناس بیمه
کارشناس / مدیر خرید و تدارکات
کارشناسان تحقیقات بازار
مشاور کسب و کار
روزنامه نگار و نویسنده
خدمات آموزشی و پژوهشی
و …
رشته اقتصاد موجب می شود دانش آموختگانش از ذهنی فعال و انتخاب گر ، برخوردار شوند که اگر در رشته خود مشغول به کار نشدند به واسطه ذهن تحلیل گرشان ، آشنایی صحیح با مسائل و مباحث اقتصادی و نگاه کارشناسانه ای که به جامعه و پیرامون آن دارند ، از آینده شغلی مناسبی برخوردار باشند. به عنوان مثال می توانند بنگاه های خدماتی و بازرگانی شخصی برای خود تدارک ببینند.
به طور کلی بازار کار رشته اقتصاد به نسبت بسیاری از رشته های گروه انسانی ، از رونق بیشتری برخوردار است. اما به این معنا نیست که هر فرد با در دست داشتن مدرک لیسانس اقتصاد بتواند به جایگاه خوبی برسد. بلکه آینده شغلی هر کس به تلاش و پشتکار او بستگی دارد. هر چه علم و مهارت بیشتری در اقتصاد داشته باشید از جایگاه شغلی بهتری بهره مند خواهید شد.
در رابطه با میزان درآمد یک اقتصاددان در ایران آمار دقیقی در دست نیست اما بنا به آماری که از کشور آمریکا به دست آمده است میانگین درآمد سالانه اقتصاددانان 89 هزار و 450 دلار و بیشترین درآمد آن ها در سال ، 155 هزار و 490 دلار می باشد.
 
وظایف یک اقتصاددان
فردی که به عنوان فارغ التحصیل رشته اقتصاد از دانشگاه خارج می شود می بایست توانایی تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی را داشته و رابطه خوبی با آن ها داشته باشند. توانایی باید به نحوی باشد که اگر مشکلی در این زمینه به وجود آمد ، فرد توانایی برطرف نمودن آن را به بهترین نحو داشته باشد.
یک اقتصاددان باید همواره اطلاعات و دانش اقتصادی خود را به روز نگه دارد چرا که مسائل اقتصادی تمام جوامع ، روز به روز در حال تغییر است. هم چنین صرفا داشتن اطلاعات کافی نیست ؛ توانایی استفاده از آن ها نیز حائز اهمیت است. این که فرد بداند در هر مسئله از چه راهکاری باید استفاده کند یا برای برطرف ساختن آن نیاز به یادگیری چه دانشی می باشد ، یکی دیگر از مواردی است که جهت اشتغال الزامی است.
توانایی های مورد نیاز جهت ورود به رشته اقتصاد
در هیچ رشته ای صرفا داشتن علاقه نمی تواند موجبات آینده ای روشن را برایتان فراهم آورد. رشته اقتصاد نیز به همین شکل است. جهت تحصیل در این رشته و کسب موفقیت حقیقی ، نیاز به داشتن برخی مهارت ها دارید که در ادامه شرح داده شده اند.
• از آن جا که اقتصاد ، یک حلقه از علوم اجتماعی است و زنجیره علوم اجتماعی هم به یک دیگر متصل ، داوطلبی که تمایل به تحصیل در این رشته را دارد باید به مباحث اجتماعی نیز علاقه مند بوده و با جامعه شناسی ، علوم سیاسی و روان شناسی غریبه نباشد.
• دانش ریاضی قوی ، یکی دیگر از الزاماتی است که برای متقاضیان این رشته وجود دارد.
• جهت موفقیت در بازار کار و هم چنین دروس دانشگاهی مانند اقتصادسنجی ، باید نگاهی تحلیل گر داشته باشید.
• داوطلبی که قصد ورود به این رشته را دارد باید به جامعه و فعالیت های اجتماعی آن علاقه داشته باشد.
• علاقه مندان به اقتصاد می بایست ارتباط آن را با موضوعات فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی بررسی کرده و اطلاعات خود را در این زمینه تقویت نمایند. چرا که یک کارشناس اقتصاد باید توانایی تطبیق اطلاعات علمی با جامعه خود را داشته باشد.