دانشکده ادبیات و علوم انسانی

درباره دانشکده

advanced divider

تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی از سال ۱۲۹۶ یعنی سال تأسیس دارالمعلمین مرکزی آغاز می‌شود و در سال ۱۳۰۷ شمسی که دارالمعلمین عالی به دارالمعلمین مرکزی افزوده شد بر طبق اساس‌نامه‌ای که در ۲۱ آذر ماه ۱۳۰۸ به تصویب مجلس شورای ملی رسید دارالمعلمین به دو شعبه ادبی و علمی تقسیم و در ۹ اسفند ۱۳۱۲ به دانشسرای عالی تغییر نام یافت.

در سال ۱۳۱۳ بر اساس تصویب شورای عالی فرهنگ، دو دانشکده، یکی ادبیات و دیگری علوم تأسیس شد که چون برنامه تحصیلی آن‌ها با دانشسرای عالی مطابقت داشت این دو دانشکده با دانشسرای عالی تا سال ۱۳۲۱ با هم به همکاری خود ادامه دادند و در آن سال دانشکده ادبیات از دانشکده علوم جدا شد، اما دانشکده ادبیات و دانشسرای عالی تا سال ۱۳۳۴ با یک سازمان اجرایی و آموزشی اداره می‌شد و از آن تاریخ از یکدیگر جدا و سرانجام در سال ۱۳۳۷ به محوطه اصلی دانشگاه تهران منتقل شد. در هشتم خرداد ماه سال ۱۳۱۳ که قانون تأسیس دانشگاه به تصویب مجلس شورای ملی رسید، شش دانشکده برای تشکیل دانشگاه پیش‌بینی و در قانون تصریح شد که یکی از آن دانشکده‌ها ادبیات بود.

زمانی که دارالمعلمین مرکزی و دارالمعلمین عالی هم دایربود، قسمت ادبی آن مشتمل بر دو رشته«فلسفه و ادبیات» و تاریخ و جغرافیا بود؛ بنابراین سابقه تدریس برنامه عالی ادبیات فارسی به‌طور رسمی و کلاسی به سال ۱۳۰۷ یعنی هشتاد سال پیش بازمی‌گردد.

از سال تحصیلی ۱۳۱۱–۱۳۱۲ رشته‌های تحصیلی فلسفه و ادبیات به دو رشته زبان و ادبیات فارسی و فلسفه و علوم تربیتی تجزیه شد و رشته «زبان خارجه» نیز به شعب تحصیلات دانشکده ادبیات اضافه گردید و از سال تحصیلی ۱۳۱۴–۱۳۱۵ رشته «باستان‌شناسی» نیز در دانشکده ادبیات افتتاح شد.

 

گروه‌های آموزشی

advanced divider
لیست گروه‌ها

• تاریخ
(درمقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکترا)

• ایرانشناسی
(درمقاطع کارشناسی ارشد و دکترا)

• زبان‌شناسی همگانی

(كارشناسي ارشد و دكترا)

• زبان و ادبیات عربی
(مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکترا)

• زبان و ادبیات فارسی
(مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکترا)

• فرهنگ و زبانهای باستانی

داراي ۳ رشته:
– زبان‌هاي باستاني ايران (كارشناسي ارشد و دكتري)
– ايران شناسي (كارشناسي ارشد)
– زبان و ادبيات اردو (كارشناسي و كارشناسي ارشد)

• فلسفه
(مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکترا)

• باستان‌شناسی
(مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد،دکترا)

 

امکانات (آموزشی، پژوهشی،فرهنگی)

advanced divider
کتابخانه
کتابخانه ادبیات قبلاٌ با کتابخانه های مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، مؤسسه باستان شناسی، مؤسسه جغرافیا و لغت نامه دهخدا همکاری داشته است که اکنون هرکدام بصورت مستقل اداره می‌شوند.
کتابهای منتشر شده پژوهشگران بسیاری خریداری وتعدادی مجموعه‌های شخصی به صورت وقف یا اهدا به مجموعه اضافه شد که نمونه‌هایی از آن به شرح زیر است:
مجموعه ۲۲۴۲ جلدی محمد قزوینی در سال ۱۳۲۹، مجموعه ۱۵۰۰ جلدی احمد بهمنیار و مجموعه ۱۰۴ جلدی تقی خواجوی در سال ۱۳۳۲.
مجموعه ۲۲۵۰ جلدی عباس اقبال در سال ۱۳۳۴.
مجموعه خاندان فرمانفرمایان با ۶۵۰۰ کتاب و مجله در سال ۱۳۳۸.
مجموعه ۳۰۰۰ جلدی حمید وفاطمه سیاح در سال ۱۳۳۹.
کتابخانه استاد علی اصغر حکمت با ۵۲۰۰ جلد در سال ۱۳۴۰.
مجموعه ۱۲۰۰ جلدی میرزا عبد الله سبوحی واعظ در ۱۳۴۱.
کتابخانه امام جمعه کرمان با ۱۰۰۰ جلد کتاب و کتابخانه سید حسن تقی زاده با ۲۷۰۰ جلد در سال ۱۳۴۳.
مجموعه مسعود انصاری و مجموعه اهدایی دولت فرانسه در سال ۱۳۴۵.
مجموعه ۱۰۰۰ جلدی آذرهوشنگ باختری در سال ۱۳۴۷.
بخشی از کتابخانه انولیتمان ( E. Litman ) که در برگیرنده کتاب و رساله‌های کم یاب شرق شناسی است، یک دوره کم یاب از تاریخ طبری چاپ لیدن، اوقاف گیب و کتابهای خطی، چاپ سنگی و سربی، موادی بودند که با خرید، اهدا و وقف، وارد مجموعه کتابخانه شد و به همین منوال، با گذشت زمان کتابخانه مراحل تکامل را پشت سر گذاشت.
 
سایت کامپیوتر
 
دانشکده ادبیات با بهره مندی از ۵۰ دستگاه کامپیوتر محل ارائه خدمات شبکه ای و کامپیوتری به دانشجویان دانشکده است . این بخش با بهره مندی از تخصص دو نفر از کارشناسان فرابری داده ها از مهمترین واحدهای پشتیبانی دانشکده بشمار میرود . کارشناسان این بخش با تحت پوشش قرار دادن تجهیزات و خدمات کامپیوتری بخشهای مختلف اداری ، آموزشی و پژوهشی دانشکده ، مسئولیت نگهداری ، پشتیبانی و مدیریت نرم افزارها و سخت افزارهای موجود در دانشکده را نیز برعهده دارند.
 
تالارها
 

• تالار فردوسی
تالار فردوسی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی بزرگترین و مجهّزترین تالار دانشگاه تهران است که از بدو تأسیس اواخر دهۀ ۱۳۳۰ تاکنون شاهد برگزاری بسیاری از همایش های علمی داخلی و بین المللی، آئین های گشایش سال تحصیلی و فعالیت های فرهنگی و هنری دانشگاه بوده است. این تالار که در مرکز ساختمان شمارۀ ۱ دانشکده ادبیات و علوم انسانی در پردیس مرکزی دانشگاه واقع شده است.

• تالار دکتر سید جعفر شهیدی (تالار شورا)
این تالار در طبقۀ همکف دانشکده واقع شده و با ظرفیتی حدود ۹۰ نفر از زیرمجموعه های دفتر ریاست محسوب می شود. جلسات شورای عمومی و همچنین نشست های آموزشی و پژوهشی، اداری و دیدارهای رسمی ریاست دانشکده و اعضای هیأت رئیسۀ آن با گروه های میهمان داخلی و خارجی عموماً در آن برگزار می شود

• تالار مولوی(کمال)
تالار مولوی(کمال) دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران با ظرفیت ۸۰ نفر محل برگزاری جلسات سخنرانی های تخصصی گروه های آموزشی، جلسات دفاع پایان نامه های دانشجویی، نمایش فیلم، مراسم های یادبود و تقدیر و اجرای سخنرانی های محدودی است که عموماً با همت تشکّل های علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دانشجویی برگزار می شوند. این تالار دارای تجهیزاتی مانند ویدئوپروژکتور، پردۀ نمایش، دروبین های فیلمبرداری و امکانات صوتی لازم می باشد .

• تالار دکتر باستانی پاریزی
تالار استاد باستانی پاریزی با ظرفیت ۱۲۰ نفر در طبقۀ دوم دانشکده واقع شده و با توجه به امکانات صوتی و تصویری و سبک کلاسی ای که برخوردار است از آن به عنوان محل برگزاری کلاس های درس، سخنرانی ها و گردهمایی های علمی و تالار جانبی همایش های بزرگی که در تالار فردوسی برگزار می شوند استفاده می شود.

• تالار اقبال با گنجايش ۱۲۰ نفر يكي از تالارهاي دانشكده ادبيات است

 
آزمایشگاه‌ها
 
آزمایشگاه زبان
با هدف آموزش دروس شفاهی دانشجویان طراحی و تجهیز گردیده است . این لابراتوار با بهره مندی از دستگاه کنترل مرکزی ، دک های ضبط و پخش دانشجویی ، کابین های دانشجویی ، ویدئو ، تلویزیون ، کامپیوتر ، ضبط صوت و DVD امکان بهره برداری هرچه بهتر را برای دانشجویان فراهم آورده است . از دیگر مزایای سیستم های مذکور میتوان به قابلیت تست زنی ، امکان استفاده از نرم افزار و مترجم سخنگو نام برد .

آزمایشگاه زبانشناسی
واقع در طبقه سوم دانشکده با بهره مندی از امکانات فوق تخصصی ، محل برگزاری کلاسهای تخصصی گروه زبانشناسی همگانی است . از امکانات موجود در این لابراتوار میتوان به نرم افزار پیکره متنی زبان فارسی
آزمایشگاه و کارگاه گروه تاریخ
آزمایشگاه با وسعت ۸۰ متر و کارگاه پژوهش با وسعت ۳۰ مترمربع با کلیه تجهیزات لازم را دارا می باشد.
 
نشریات
– نشریه پژوهش های زبانی
– نشریه ادب عربی
– نشریه ادب فارسی
– نشریه ایرانشناسی
– نشریه پژوهش های علوم تاریخی
– نشریه باستان شناسی
– نشریه فلسفه
– نشریه نقد ادبی
– مجلات قدیمی دانشکده
 
مؤسسات و مراكز علمي وابسته به دانشكده ادبيات

۱. مؤسسه باستان شناسي
۲. مؤسسه لغتنامه دهخدا و مركز بين المللي زبان فارسي

آلبوم عکس

advanced divider